in de zalen
vanaf 13.04.2022
Oliver Sacks - His Own Lifedocumentaire
Ric Burns • 2021 • Verenigde Staten • 94 min.
Oliver Sacks: His Own Life’ is verdomd ontroerend - de Volkskrant
Een aangrijpend en bijzonder fascinerend portret van en over 's werelds beroemdste neuroloog Oliver Sacks en zijn mateloze, avontuurlijke leven.

Deze bijzonder innemende, onconventionele en briljante wetenschapper werd bekend met zijn boeken, waarin hij op aanschouwelijke en deels humoristische wijze neurologische ziektebeelden beschreef. ‘The man who mistook his wife for a hat’ (‘De man die zijn vrouw voor een hoed hield’) uit 1985 is één van zijn bekendste werken, maar het grote publiek kent hem van de film 'Awakenings', de verfilming van zijn gelijknamige boek. Dat er überhaupt iets van hem terecht kwam, blijkt niet minder dan een wonder. Deze wijze, vrolijke dokter was een groot deel van zijn leven, zoals zijn collega het bondig verwoordt, ‘a supreme fuck-up’. Een buitenstaander, die worstelend met zijn seksualiteit en zijn uitbundige vaak ook extreme gedrag, wel meerdere levens lijkt te hebben geleefd. Zijn levensverhaal is minstens zo ongerijmd en krankzinnig als de bijzondere ziektegeschiedenissen van zijn patiënten, waar hij zo beroemd mee werd.

Op eenentachtigjarige leeftijd, een half jaar voor zijn dood, vertelt hij nog één keer de wonderbaarlijk levensverhaal: dat van hemzelf. Over een sprankelende, mateloze man, met een geest als een uitdijend heelal, voor wie niets of niemand te vreemd was, en die zijn naderende dood verwelkomt als een nieuw avontuur. Een ontroerend uniek verhaal over een tedere unieke man.

EN/ Oliver Sacks: His Own Life explores the life and work of the legendary neurologist and storyteller, as he shares intimate details of his battles with drug addiction, homophobia, and a medical establishment that accepted his work only decades after the fact. Sacks, known for his literary works Awakenings and The Man Who Mistook His Wife for a Hat, was a fearless explorer of unknown cognitive worlds who helped redefine our understanding of the brain and mind, the diversity of human experience, and our shared humanity. The film features exclusive interviews with Sacks conducted just weeks after he received a terminal diagnosis, and months prior to his death in August 2015

gesproken taal:Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Ric Burns
productie: Leigh Howell, Bonnie Lafave, Kathryn Clinard
dop: Buddy Squires
montage: Chih Hsuan Liang, Tom Patterson, Li-Shin Yu
muziek: Brian Keane

"Oliver Sacks: His Own Life’ is verdomd ontroerend
de Volkskrant
"Sacks is en blijft een briljant verteller"
de Filmkrant
"Op een of andere manier heeft regisseur Ric Burns het samen met zijn montageploeg voor elkaar gekregen om elk visueel foefje een functie te geven [...] Het vloeit, zodat de boel een organisch geheel wordt."
Filmtotaal
IN DE ZALEN
13.04.2022