in de zalen
vanaf 7.02.2018
Janedocumentaire
Brett Morgen • 2017 • Verenigde Staten • 90 min.
Een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.
De 26-jarige Jane Goodall trekt op uitnodiging van de beroemde paleontoloog Louis Leakey naar Tanzania om er chimpansees in het wild te gaan bestuderen.

Voor de avontuurlijke, onrustige Jane is het een droom die werkelijkheid wordt. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding (‘een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren’ waren de vereisten) legt ze zich toe op de studie van het gedrag van de primaten. National Geographic stuurt hun beste natuurfilmer op haar af, Hugo van Lawick, om een portret te maken van deze bijzondere vrouw. Hij richt zijn camera evenveel op haar als op de chimpansees. De ontluikende romance tussen Jane en Hugo weerspiegelt zich in de prachtige, bijna paradijselijke beelden. Ook de naïviteit en de onschuld van de jaren ’60 schemeren door in de unieke footage. Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig warm en teder 16 mm materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic. Brett Morgen, bekend van o.a. Cobain: Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek. Samen met het nuchtere commentaar van de oude Jane Goodall (nu 83) creëerden ze een bijzonder ontroerende en wonderbaarlijke film.

EN/ Without any experience, knowledge or scientific training ('an open mind, a passion for knowledge, patience and love for animals' were the requirements) she applies herself to the study of primate behavior. National Geographic sends their best nature filmmaker, Hugo van Lawick, to make a portrait of this special woman. He captures not only the chimps, but aims his camera at her too. The budding romance between Jane and Hugo is reflected in beautiful images straight out of paradise. The naivety and innocence of the sixties are also reflected in the unique footage. Only in 2014 was this cinematic treasure, more than 100 hours of beautifully warm and tender 16 mm material, found in the National Geographic archives. Brett Morgen, who also made Cobain: Montage of Heck, was given the dream assignment to turn it into a film. Philip Glass composed the music. Together with the sober commentary of Jane Goodall (who is 83) they created a particularly touching and wonderful film.

gesproken taal:Engels
beschikbare ondertiteling:Nederlands

regisseur: Brett Morgen
cast: Jane Goodall
productie: National Geographic Channel, Brett Morgen, Bryan Burk, Tony Gerber
muziek: Philip Glass

"Morgen weet perfect hoe hij met die footage een verhaal moet vertellen."
Focus Knack
"Een fascinerende documentaire die toont hoe de lange benen van een Britse secretaresse een troep wilde chimpansees van de ondergang redden."
De Standaard
DOWNLOADS
PERSMAP
"Ook na alle close-ups en ontboezemingen blijft het intrigeren dat zo’n bedeesde, fragiele vrouw in haar eentje de alfamannetjes in de academische wereld én in het oerwoud trotseerde."
Filmmagie
"Een dromerig geheel van bedwelmende junglebeelden en de nuchtere passie van Goodall, die zich nooit op de voorgrond stelt, maar des te meer indruk maakt."
De Morgen
Jane, c’est un appel à oser vivre ses rêves.
MAD critique
A stunning achievement
INDIEWIRE
Fantastic big-screen adventure
BUZZFEED
It's a revelation!
VANITY FAIR
Audience Award, Leeds International Film Festival, 2017
Best Documentary, National Board of Review, USA, 2017
Best Best Documentary by or About Women, Women Film Critics Circle Awards, 2017
IN DE ZALEN
7.02.2018