in de zalen
vanaf 20.03.2019
Goden van Molenbeekdocumentaire
Reetta Huhtanen • 2019 • België, Finland • 82 min.
Inspirerende logica van kinderen van zes, gefilmd op hun hoogte. - De Standaard
Goden van Molenbeek is een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt.

De Fins-Spaanse jongen Aatos is 6 jaar en woont in een cité in Molenbeek. Samen met zijn beste vriend Amine, een moslimjongen, ontdekt hij de wereld. Samen luisteren naar het geluid van spinnen, ontdekken wat een zwart gat is en kibbelen over wie er vooraan mag zitten op het vliegend tapijt. Finland maakt kennis met Marokko, atheïsme schurkt zachtjes aan tegen de islam. De goden van Aatos en Amine zijn met velen, sommigen zijn echt, anderen zijn uitgevonden. Ze vormen de aanleiding voor speelse discussies, tot een terroristische aanval in Brussel en Zaventem hun harmonieuze wereld verstoort. De jongens zoeken op hun eigen manier naar de betekenis van dit alles.

De aanslagen van 22 maart 2016 veroorzaakten een schokgolf door het hele land. Plots waren alle schijnwerpers gericht op Molenbeek, een “hell hole” volgens de Amerikaanse president. Maar ook thuis voor de 6-jarige Aatos en zijn vrienden. Een film over vriendschap, geloof en identiteit. En bovenal, een film over wat ons bindt. 'Goden van Molenbeek' werd geselecteerd voor festivals over de hele wereld en won onder meer de Publieksprijs en Persprijs op het DOCPoint Helsinki Filmfestival.

gesproken taal:Arabisch, Fins, Frans
beschikbare ondertiteling:Nederlands, Frans

regisseur: Reetta Huhtanen
productie: Clin d'oeil films

Boek deze film
"Van Allah tot Thor, iedereen gelijk."
De Morgen
"Met heel veel goede wil en op hun ooghoogte filmt Goden van Molenbeek kinderen terwijl ze zich spelenderwijs langs levensvragen wurmen. (..) een warmhartig portret van vrolijke vriendschap."
Filmmagie
VIDEO ON DEMAND
24.09.2019
Bekijk de film op VOD
OP DVD
24.09.2019
Koop de film op DVD
IN DE ZALEN
20.03.2019